“تولیدکنندگان قادر نیستند تمامی مواد و لوازم مورد نیاز زنجیره تولید را با کیفیت مطلوب تهیه کنند و این مسئله عمدهترین مشکل در راستای افزایش تولید وجود دارد؛ زنجیره تامین یک مشکل جدی است.” حمید صالحی، معاون برنامهریزی شرکت قطعهسازی کروز، در پاسخ به این پرسش که مهمترین مشکل افزایش تولید در صنعت خودروسازی چیست، توضیح میدهد که اگر تولیدکننده نتواند زنجیره تامین را با استانداردهای مورد نظر خود تأمین کند، محصول نهایی با کیفیت مناسب تولید نخواهد شد و منجر به نارضایتی مصرفکننده میشود.
صنعت خودروسازی یک صنعت پیچیده است و بهطور کلی، به گفته کارشناسان، حداقل شصت زنجیره مستقیماً در فرآیند تولید خودرو درگیر هستند تا خودرو تولید شود. قطعهسازی نیز یکی از زنجیرههای حیاتی در تولید خودرو است و بر این صنایع دیگری مانند پلیمر، فولاد، مس و غیره تأثیر میگذارد.
حمید صالحی در پاسخ به این سؤال که چه موانعی برای تحقق شعار سال مبنی بر افزایش تولید در صنعت خودرو وجود دارد، گفت: “قوانین دست و پاگیر فرآیند تولید را پیچیده و طولانی میکنند و همچنین مشکلات انتقال ارز نیز چالشی برای تولید محسوب میشود.”
وی درباره مشکلات تولید در شرایط تحریمی اظهار داشت: “به دلیل شرایط تحریمی، با تولیدکنندگان قطعه هماهنگی نداریم و تعاملات فنی و فناورانه با یکدیگر را نمیتوانیم داشته باشیم. بنابراین، مجبوریم خودمان را بیشتر تقویت کنیم.” او معتقد است که این فرآیند روند پیشرفت را کند میکند، اما در نهایت منجر به تقویت داخلی خواهد شد.
افزایش تولید و پیشرفت فناوری در صنعت قطعهسازی به خودروسازی وابسته است. معاون برنامهریزی شرکت قطعهسازی کروز تأکید میکند که قطعهسازی صنعتی به خودروسازان وابسته است. بنابراین، افزایش تولید خودرو یا توسعه فناوریهای جدید تولید خودرو تأثیر مستقیمی بر عملکرد قطعهسازان دارد. وی توضیح میدهد که فرآیند تولید قطعهسازی به سفارش خودروسازان است و قطعهسازان قطعات را بر اساس ایدهها و نیازهای خودروسازان تولید میکنند.
اما شرکت کروز یک مجموعه دانشبنیان است که توانایی طراحی قطعات خودرو را نیز به دست آورده است. این شرکت با راهاندازی مرکز تحقیقات و نوآوری، قادر به طراحی قطعات جدید است. حمید صالحی در این رابطه میگوید: “در کروز، ما توانایی طراحی محصولات را داریم و میتوانیم پیشنهادهایی برای خودروسازان ارائه دهیم.”
شرکت کروز از تولیدکنندگان معتبر در ایران است و توانسته بیش از ۱۴ هزار نفر را مشغول به کار کند. تولیدات قطعهسازی کروز تقریباً در تمامی خودروهای تولید شده در ایران استفاده میشود.
معاون برنامهریزی شرکت کروز معتقد است که عامل موفقیت این شرکت، حاکمیت تفکر بخش خصوصی است. وی در این رابطه میگوید: “مهمترین عامل موفقیت شرکت کروز، مدیریت بخش خصوصی است؛ این شرکت از ابتدا اهداف مشخصی را برای خود در نظر گرفته و به سمت تحقق آنها گام برداشته است.” وی افزود: “کروز همیشه تلاش کرده است تا افراد کارآمد را جذب کند.”
در پاسخ به سؤالی درباره شکست کروز در تولید، حمید صالحی میگوید: “پیروزی و شکست همواره همراه یکدیگر هستند. در سال ۱۳۹۶، یکی از مهمترین سایتها و انبار کروز در آتش سوخت و خسارتهای بسیاری وارد آمد، اما در چهار ماه بعد، این خط تولیدی به حالت عادی بازگشت.”
در توضیح تفاوت مدیریت دولتی و خصوصی در مواجهه با بحرانهای تولیدی، حمید صالحی میگوید: “اولین روز کاری پس از آتشسوزی، مدیران مجموعه جلسهای برگزار کردند و تأکید کردند که ماجرای آتشسوزی به پایان رسیده و حالا باید این وقفه در تولید را حل و فصل کنیم. بخش خصوصی واقعی، به جای توقف در بحرانها، به دنبال راه حل آن میباشد.”
وی در پایان میافزاید: “راه افزایش تولید و بهبود وضعیت صنعت، واقعی کردن خصوصیسازی است. تنها با توسعه خصوصیسازی، میتوان از زبان انباشته صنعت خودرو عبور کرده و رضایت مردم درباره کیفیت خودرو را به دست آورد.”
منبع